vineri, 17 iunie 2011

Socialist ?



Acu vreo 2-3 ani a fost prezentata la stiri situatia unei batrane care a primit pensia in valoare de 3.000 lei ( 0,3 RON). Avand in vedere ca era Ajunul Craciunului si ca postasul nu avea marunt la el, i-a dat 5.000 de lei ( 0.5 RON).
Imaginea acelei batrane ma urmareste si acum, imaginea chipului brazdat de ani, de vant,de soare, de griji si boli, de munca si suferinta. Nu pot uita lacrimile care ii brazdau obrajii. Nu pot uita mainile facute caus care asteptau Pensia.
Ma cuprinde un val de revolta la gandul ca mai sunt multi batrani in situatia asta, ca mai sunt multi batrani batjocoriti in propria Tara, ca sunt umiliti de colegii copiilor lor. Ma doare ca isi doresc sa moara decat sa mai traiasca in conditiile astea, si astea spuse dupa o viata de munca. Cei care ii batjocoresc pe acesti batrani nu au ani de viata cati ani de munca au batranii.Sa-ti respecti stramosii? Ma faceti sa rad.
Sa va povestesc o intamplare.Intr-o zi intra in pravalie un batran. Era intr-o Duminica dimineata.Era liniste, nu era lume,totul era de un calm neobisnuit pentru centrul Bucurestiului. Batranul intra si incepe sa se uite la produse.Calm,fara graba,pe indelete, fara sa scoata niciun cuvant. Dupa vreo jumatate de ora ajunge in dreptul unei perechi de opinci.Se opreste, se intoarce spre mine si spune: " Acestea ar trebui sa reprezinte simbolul national". Va dati seama ca am ramas perplex. Nu stiam daca batranul glumeste sau vorbeste serios.El vazand starea mea de confuzie, imi spune pe acelasi ton bland, monoton: " Domnule draga,eu de formatie sunt arhitect. Parintii mei, oameni incaltati in opinci, au reusit sa ma tina pe bancile scolii cu sudoarea trudei lor. La fel ca mine sunt multi oameni tinuti in scoli de parinti incaltati in opinci. Pot trage concluzia ca Tara asta a fost ridicata de oameni incaltati in opinci,sau daca vreti, de Opinca Tarii". Mi-a spus "Buna ziua" si a iesit din magazin. In urma sa am ramas vreo 5 minute gandindu-ma la cele spuse de batran. Apoi am luat o eticheta si am lipit-o pe acele opinci. Pe eticheta am scris SIMBOL NATIONAL.
Acum stau si ma intreb daca Opinca Tarii merita batjocura asta. Chiar intr-atat va urati parintii si bunicii incat sa-i umiliti in halul asta?
Daca tot ceea ce am scris inainte, compasiunea fata de cei suferinzi si saraciti inseamna socialism, inseamna ca si eu sunt socialist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu